EN | HU
bemutatkozás és önéletrajz fontos információk és események  válogatás a régi és a legújabb kollekcióból A saját stílus. alkotások műfaji csoportosításban és időrendben fontos dolgok az életemről és a munkásságomról elérhetőségek ajánlott linkek Vissza a műterembe...
Szabó Leslie: Utazás
HEGEDŰS GÁBOR festőművész

Életrajz

Hegedüs Gábor ("HEGE" a képek aláírásán) 1933-ban született Miskolcon. Édesapja az ottani környék bányáinál karbantartó művezetőként dolgozott. Így került gépésztechnikusi tudással a bányaműszaki irodába rajzolónak. Ott felfigyeltek rajzkészségére és továbbküldték Budapestre. Szakérettségi után a Képzőművészeti Főiskolán kezdte meg tanulmányait Bernáth Aurél tanítványaként.

1956 őszén évfolyamtársaival elhagyta az országot.
Párizsba került és az ottani Academie des Beaux' Arts (Képzőművészeti Főiskola) növendékeként diplomázott.
Párizsban szűkös körülmények között élt, dolgozott
(kerámiázott is), kisebb galériákban szerepelt. Kapcsolatot tartott a szintén Magyarországról Párizsba került, ott nevet szerzett Bernáth-tanítvány Szabó Ákossal, valamint a Németországba került Lakner Lászlóval is. Később művésztanárnő főiskolai társával családot alapított. Ott született lányukkal ma is szoros a kapcsolata. Szinte évenként nála, Párizsban tölt néhány hetet, járva a kiállításokat, galériákat.

1968 végén jött haza Kazincbarcikára, itt él azóta is. Az 1970-80-as években részt vett a helyi - környékbeli képzőművészeti stúdiók munkájában, csoportos kiállításokon. Munkái szerepeltek Magyarországon, Lengyelországban, Németországban és Csehszlovákiában.

Évekig fotózással is intenzíven foglalkozott. Csak fekete-fehér képeit teljes egészében maga laborálta, portrék, épületek, a természet részeinek néha különös látószögű bemutatásával kiemelve a számára fontos lényeget. Fotókiállításokon is szerepelt, díjat nyert több képével akkoriban.

Jelen képei a természetet szerető embert jártában-keltében érő hangulatait, benyomásait tükrözik, gazdag színvilággal kifejezve, a képet azon hangulatában be is fejezve.
Budapesten magángalériákban voltak kiállításai az 1990-es évek elején, képeit az évek során gyűjtők vásárolták.

2007. szeptember
Gyorsnézet: